Hvad er en Linux distribution for noget og hvordan er de forskellige i forhold til andre distributioner

Hvis du har hørt noget om Linux, har du sikkert hørt om Linux-distributioner - ofte forkortet til Linux distros. Når du beslutter dig for at bruge Linux - på en stationær computer eller server - skal du først vælge en distribution.

For mange mennesker er Ubuntu blevet synonymt med Linux. Men Ubuntu er en af mange distroer, og du har mange valgmuligheder når det kommer til Linux. Der er lidt over 300 aktive distributioner, men der er en top 100 som du kan se her .Jeg bruger selv PCLinuxOS MATE. På min laptop bruger jeg PCLinuxOS XFCE. Jeg startede med Red Hat 5.2 i februar 1999, og har brugt Linux lige siden.

Som nybegynder vil jeg anbefale at du starter med Linux Mint Cinnamon Eller Ubuntu MATE Hvorfor? Jo når du har set den her Video står det mere klart for dig hvorfor.

Hvad er en Linux Distro så for noget

Linux er ikke som Windows eller Mac OS X. Microsoft kombinerer alle de bit af Windows internt for at producere hver ny version af Windows og distribuerer den som en enkelt pakke. Hvis du vil have Windows eller Mac, skal du vælge en af de versioner, som de tilbyder.

Linux fungerer helt anderledes. Linux-operativsystemet produceres ikke af en enkelt organisation. Forskellige organisationer og mennesker arbejder på forskellige dele. Der er Linux-kernen (kernen i operativsystemet), GNU-shell-værktøjerne (terminalgrænsefladen og mange af de kommandoer, du bruger), X-serveren (som producerer et grafisk skrivebord). Skrivebordsmiljøet (som kører på X-serveren for at give et grafisk skrivebord) og meget mere. Systemtjenester, grafiske programmer, terminalkommandoer - mange udvikles uafhængigt af andre personer. De er alle open-source software.

Når du vil installere ny software eller opdatere til nye versioner af software med vigtige sikkerhedsopdateringer, giver din Linux distribution dem i forkompileret pakket form. Disse pakker er hurtige og nemme at installere, hvilket sparer dig for at gøre det hårde arbejde med, selv at kompilere softwaren.

Der er mange forskellige filosofier - nogle som Fedora nægter at inkludere software med lukket kildekode, mens andre, som Mint, indeholder lukkede ting for at gøre det lettere for brugerne. De omfatter forskellige standardsoftware - f.eks. hvordan Ubuntu indeholder Gnome, Ubuntu derivater inkluderer det også andre desktop miljøer. Linux Mint tilbyder bl.a. Cinnamon eller MATE.

Mange bruger også forskellige pakkehåndteringer, konfigurationsværktøjer og anden software. Nogle distributioner er bleeding edge og vil ikke yde support i lang tid. Andre, som Ubuntu LTS og Mint LTS eller Red Hat Enterprise Linux, er designet til at være stabile distributioner, der understøttes af sikkerhedsopdateringer og fejlrettelser i mange år.

Nogle Linux-distributioner er beregnet til stationære computere, nogle til servere uden grafisk grænseflade og andre til specielle anvendelser, såsom hjemmebiograf-pc'er.

Hvilken distribution skal jeg vælge

Forskellige Linux distributioner er egnet til forskellige formål. Hvilken Linux-distribution du skal vælge afhænger af, hvad du laver med det og dine personlige præferencer.

Hvis du er en desktop bruger, vil du sikkert have noget enkelt, så som Ubuntu eller Mint. Nogle foretrækker openSUSE eller Mageia. De er også stabile, og de yder også support i lang tid.

Der er ingen rigtig distribution for alle, selvom alle har en favorit. Linux distributioner tilbyder valg, hvilket kan være rodet, men også meget nyttigt. Alle kan lave deres egen distribution ved at samle dem fra kildekoden selv eller endda tage en eksisterende distribution og ændre den - derfor er der så mange Linux-distributioner.