Lshw

Lshw er et lille fint kommandolinjeværktøj, der genererer detaljerede rapporter om forskellige hardwarekomponenter på systemet. Det gør det ved at læse forskellige filer i / proc-biblioteket.

Lshw er i stand til at rapportere hukommelseskonfiguration, firmware version, bundkort konfiguration, CPU version og hastighed, cache konfiguration, bus hastighed etc.

Sådan bruges lshw

Lshw-kommandoen skal køre med root privilegier for at kunne registrere og rapportere den maksimale mængde information. Så kør det som root. Du kan blive root ved at åbne din brugerterminal, og indtaste su, hvorefter det indtaster dit root password eller brug sudo hvis du bruger en linux distribution som har sudo til administrative opgaver.

Lshw sorterer hardwarekomponenter i grupper kaldet „klasse“. Processor, hukommelse, display, netværk, opbevaring er alle forskellige klasser.

Hvis du kører lshw uden tilføjelser, vil det generere en fuldstændig informationsrapport om alt registrerede hardware. lshw skal selvfølgelig være installeret før du kan bruge det. Her kun vist et udsnit.

$ lshw

Klik her for at se output

Vis oplysninger i kort form

Med komandoen lshw -short vil lshw-kommandoen generere en kort informationsrapport om hardwareenhederne, som hurtigt ville give en ide om systemets hardwareprofil.

$ lshw -short

Klik her for at se output

Generer en rapport i html

Lshw er i stand til at producere en rapport i html med komandoen lshw -html > hardware.html hardware.html ligger du i dit hjemmebibliotek, og kan nu genemses med din fortrukne browser. Her et lile udsnit.

lshw -html > hardware.html

Klik her for at se output

Flere komandoer

Herunder vil jeg opliste flere komandoer som kan bruges med Lshw, afprøv dem selv, så du kan se hvad de viser om din hardware.

Vis kun hukommelsesoplysninger:

$ lshw -short -class memory

Klik her for at se output

Vis processoroplysninger:

$ lshw -class processor

Klik her for at se output

Få detaljerede grafikkortoplysninger:

$ lshw -C video

Klik her for at se output

Vis diskdrevene med disk klassen:

$ lshw -short -class disk

Klik her for at se output

For at få vist oplysninger om partitionerne og controllerne skal du også angive lager- og lydstyrkeklasse sammen med diskklassen. Derefter giver det et mere tydeligt billede af lageret på systemet.

$ lshw -short -class disk -class storage -class volume

Klik her for at se output

Vis information om netværkskortet - grænsefladen:

$ lshw -class network

Klik her for at se output

Vis adresseoplysninger med businfo:

$ lshw -businfo

Klik her for at se output

Ovenstående eksempler dækkede næsten det meste af hvad lshw kan gøre. Tjek man siden med komandoen man lshw for at få fuld dokumentation.

Lshw kom også med en gui-frontend kaldet lshw-gtk, der rapporterer de samme oplysninger i en minimal grafisk brugergrænseflade. Du skal også være root for at bruge dette program. lshw-gtk skal selvfølgelig være installeret før du kan bruge det. Åbn en root terminal og udfør en af følgende komandoer.

$ lshw -X &

Eller

$ lshw-gui &

Her et screeshot af hvordan det ser ud.

Klik her for at se screnshot

 

Alle eksempler er uført i, PCLinuxOS.